Musím svojmu psovi čistiť zuby?

Pravidelne dostávame otázku: "Mám svojmu psovi čistiť zuby?

Krátka odpoveď: áno. Ako často? To závisí od mnohých okolností.

V tomto blogu sa dočítate viac o starostlivosti o zuby vášho psa a vysvetlíme vám rozdiel medzi zubným kameňom a zubným povlakom.
Ak chcete, aby mal váš štvornohý priateľ zdravé zuby a ďasná a svieži dych, je dôležité pravidelne odstraňovať zubný povlak a zvyšky jedla.

 

Čo je zubný povlak?

Ústna dutina je teplá a vlhká oblasť, ideálne miesto pre rast baktérií! Počas každého jedla dostávajú baktérie živiny, takže sa rýchlo množia. Baktérie sa prichytávajú na všetky povrchy v ústach a vytvárajú slizkú bielo-žltú vrstvu, ktorú nazývame zubný povlak.

Zubný povlak je teda súborom miliónov baktérií, ktoré produkujú škodlivé látky, napríklad kyseliny. Tieto kyseliny nakoniec spôsobujú zubný kaz. Okrem toho baktérie produkujú nepríjemný zápach, ktorý vysvetľuje zápach z úst. Ak sa zubný povlak pravidelne neodstraňuje, časom sa nahromadí a vytvorí sa zubný kameň.

 

Je zubný kameň škodlivý?

Zubný kameň je pórovitá štruktúra zložená z bakteriálnych buniek a minerálov. Usadzuje sa najmä okolo krčkov zubov, t. j. v oblasti medzi zubom a ďasnom. Zubný kameň dráždi ďasná a spôsobuje ochorenie ďasien alebo paradentózu. To vedie k ústupu ďasien. Čím viac ďasná ustupujú, tým viac je zub vystavený baktériám a tým viac sa poškodzuje. Nakoniec to môže viesť k strate zubov.

 

Ako môžem bojovať proti povlaku a zubnému kameňu?

Zubná pasta TraumaPet® stoma Ag bola vyvinutá špeciálne pre psov. Obsahuje hydratovaný oxid kremičitý, ktorý vďaka svojmu mierne abrazívnemu účinku účinne odstraňuje zubný kameň a povlak. Extrakt z eukalyptu navyše zabezpečuje svieži dych a koloidné striebro obsiahnuté v jedinečnom NanoComplexe® ničí baktérie a zabraňuje zápalom. Vďaka jemnej mäsovej príchuti je potom čistenie zubov vášho domáceho maznáčika oveľa zábavnejšie.

 

Ako často mám svojmu psíkovi čistiť zuby?

Má váš pes svieži dych a ružové ďasná? Potom mu čistite zuby len raz za dva alebo tri dni. Čím skôr začnete, tým ľahšie si váš pes na tento proces zvykne. Pri problémoch s ústnou dutinou odporúčame čistiť zuby každý deň alebo dvakrát denne, kým nedôjde k zlepšeniu.

Na intenzívnu starostlivosť o zuby a ďasná sme vyvinuli
TraumaPet® oral gel Ag