Starostlivosť o uši u zvierat: čo robiť a čo nie?

TraumaPet ® oto Ag, ušné kvapky sú jedným z najobľúbenejších produktov v našom internetovom obchode. Každý deň dostávame mnoho pozitívnych recenzií od majiteľov, ktorí konečne vyriešili dlhodobé ťažkosti s problémovými ušami. Pravidelne však dostávame aj otázky o tom, ako sa čo najlepšie starať o uši našich domácich miláčikov.


Problémy s ušami sa vyskytujú pravidelne a v tomto blogu vysvetlíme, ako sa najlepšie starať o uši svojho psa alebo mačky.

 

Anatómia zvieracieho ucha

Zvieracie ucho, rovnako ako ľudské ucho, je zložené z niekoľkých častí. Vonkajšie ucho alebo ušnica sa skladá z kože a chrupavky. Sluchový kanál je "trubica", ktorá vedie od ušnice k ušnému bubienku. Bubienok slúži ako "bariéra" medzi vonkajším a stredným uchom.


Ako sa starať o vonkajšie ucho ?

Časti ucha, o ktoré sa môžete starať, sú ušnice a zvukovod. 

V závislosti od plemena môžu byť veľké rozdiely v tvare a štruktúre ušnice. Ďalšou dôležitou vlastnosťou, ktorá sa líši od plemena k plemenu, je rast chlpov v ušiach.

Ak sú chlpy vo vnútornom uchu príliš dlhé, odporúča sa ich zastrihnúť, aby sa zabránilo hromadeniu nečistôt. Ucho sa tak ľahšie kontroluje a prebytočný maz alebo začervenanie sú viditeľnejšie. Ucho tiež môže lepšie dýchať a je zbavené nadmernej vlhkosti. Chlpy sa dajú zastrihnúť nožnicami s okrúhlymi hrotmi alebo si ich môžete nechať zastrihnúť v salóne.

Na malé ranky na ušiach, ako sú rany po uhryznutí alebo praskliny, je najlepšie použiť TraumaPet® gél Ag. Aplikuje sa na otvorené rany a predchádza vzniku zápalu a infekcie. Gél na báze vody umožňuje vlhké hojenie rán, čo urýchľuje hojenie.

 

Ako sa mám starať o zvukovod?

Po skrátení chĺpkov v ušiach môžete lepšie vidieť do zvukovodu. Došlo k nahromadeniu kožného mazu alebo nečistôt? Ak áno, môžete ich jemne odstrániť napríklad vatovým tampónom, prípadne navlhčeným niekoľkými kvapkami ušných kvapiek.

Na čistenie zvukovodu neodporúčame používať suchý vatový tampón, pretože by mohol spôsobiť podráždenie. Ušné kvapky môžete začať podávať až po odstránení všetkých viditeľných nečistôt a mazu. Odporúčame nakvapkať 2 až 10 kvapiek do zvukovodu a potom ho dobre votrieť (viď video).


Zhrnutie: najprv čistite, potom kvapkajte.

Či už chcete ošetriť ušnicu alebo zvukovod, vždy platí toto pravidlo: najprv odstráňte nečistoty, cudzie predmety (napríklad zvyšky trávy) a prebytočný ušný maz.

Na ošetrenie ušnice použite TraumaPet ® gél Ag, na ošetrenie zvukovodu môžete použiť ušné kvapky TraumaPet ® oto Ag.

Preventívne použitie: Kvapkajte 1-2krát týždenne.

Liečba ušnej infekcie alebo zápalu ucha: Kvapkajte 1-2krát denne. Ak sa situácia do niekoľkých dní nezlepší, zvážte návštevu veterinára.

Máte aj vy nejaké tipy alebo dobré skúsenosti? Podeľte sa s nami o ne prostredníctvom Facebooku.